Srebrenitsa Soykırımı



11 Temmuz 2023 , Salı

Unutulmaz acılara sebep olan Srebrenitsa Soykırımının üzerinden tam 28 yıl geçti. Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995’te başlayan ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafından hunharca katledildiği soykırım, sadece Bosna Hersek’te değil, tüm dünyada acının ve adalet arayışının sembolü haline gelmiştir.

Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleştirilmiş en büyük toplu insan kıyımıdır ve hukuksal olarak belgelenmiş ilk soykırım olması açısından da önem taşımaktadır.

Yugoslavya'nın çöküşü üzerine 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları katliamın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler (BM) 1993 yılında Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etmişti.

Savaştan önce 24 bin olan kentin nüfusu diğer bölgelerden gelenlerle 60 bine ulaşmış, artık Srebrenitsa açlık ve hastalıklar ile mücadele eden bir ‘toplama kampı'na dönüşmüştü.

Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995'de Srebrenitsa düştü.

Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM barışgücü karargahına sığındı.

Ancak Hollandalı askerler Bosnalı Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine kenti terk etti ve Boşnakları Sırplara teslim etti.

Kasabada13-18 Temmuz tarihleri arasında 8 binden fazla Bosna'lı öldürüldü.

Lahey Uluslararası Adalet Divanı bir hafta süren katliamı bir ‘soykırım' olarak kabul etmiştir.

Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, katliamdan sorumlu tutulan Sırp General Ratko Mladiç'i soykırımdan, insanlığa karşı suç işlemekten ve Srebrenitsa katliamından suçlu bulmuş ve müebbet hapis cezasına çarptırmıştır.